2017 | Závod zrezlých šlapek II | 15. července

V létě 2017 proběhl druhý ročník cyklistického závodu historických kol. Akce se konala dne 15.července 2017. Tento rok se nám povedlo neslýchané nevídané – vypravili jsme vlak na zrušené trati Týn → Protivín.

V přílohách najdete oficiální plakát (program akce) s logem města a logem ČEZ, a. s., který byl vylepen na oficiálních výlepových plochách v Týně nad Vltavou, na soukromých plotech / plochách / webech spřátelených organizací a taktéž bylo možné jej stáhnout do mobilu pomocí QR kódu.

Program byl následující:

sraz: 13:00 na parkovišti pod kostelem v Týně nad Vltavou, odjezd vlaku 13:52
cíl: areál pivovaru Protivín
trasy: 4km (rodiny s dětmi) a 12km (drsňáci)
cesta zpět: vlakem v 18:35 z Protivína
vstupné: dobrovolný příspěvek
kapacita: omezena kapacitou vlaku – kdo dřív přifrčí, ten pojede!
afterparty: V Art Caffe Baru

Kompletní plakát v PDF v tiskové kvalitě zde: Závod zrezlých šlapek II

Stejně jako minulý rok začala naše akce spuštěním muziky na parkovišti pod kostelem z našeho retro repráku přesně v 12:30. Bannery pro nalákání účastníků jsme umístili tento rok na starší Chrysler bez střechy a čekali na naše závodníky. Počasí tento den nevěštilo nic dobrého – obloha se tvářila zataženě. Naštěstí naše plané obavy o malou účast kvůli počasí začali rozhánět přijíždějící cyklisté ve stylových ohozech a s opravdu starými bicykly. Nakonec se sešlo tolik lidí od 5ti do 75let, že jsme se tak tak vešli s koly do motoráčku. V tu dobu nastal čas na rozdání startovních čísel, mapek, vyhlášení a poděkování našim chlebodárcům a pořízení startovní fotografie. V 13:30 byl odpískán start a pelotón se vydal směrem nádraží Týn nad Vltavou. Na nádraží všichni netrpělivě vyhlíželi vlak, nějakou dobu to vypadalo, že si pořadatel vše vymyslel a žádný vlak nepřijede. Motoráček dorazil 🙂 s „Anglickou“ přesností v 13:55 (původně měl odjíždět v 13:52) a všichni se začali hrnout dovnitř hlava nehlava a v té krásné chvilce bylo pořízeno pár unikátních fotografií těsně před smrtí ušlapáním. Když konečně byli všichni uvnitř, dva nejodvážnější dobrovolníci zapózovali s transparentem v ruce pro fotografa pořadatele v jedné osobě.

Poté nastal prudký rozjezd, rozdivočelá čugála (slangový název lokálky) se všemi účastníky lehce trhla, opřená kola se lehce zavlnila a začal náš závod. Organizátoři poslali do oběhu první soutěžní otázku a osazenstvo vyplňovalo jako o život. Nálada ve vlaku byla parádní a než se stačili všichni rozkoukat, tak jsme dojeli do první zastávky Temelín, kde se většina účastníků vydala na jízdu na vlastním kole. Kratší cestu na kole a delší vlakem absolvovalo jen menší počet cyklistů. V Milenovicích všichni vysedli a dojeli při lehkém deštíčku do Protivína. Tam už nezbývalo než čekat s prstem na spoušti fotoaparátu na příjezd účastníků dlouhé trasy. Proběhlo přivítání, kde si všichni dali malinkou svačinku v restauraci Belvedér a nadešel čas na soutěž převzatou z minulého roku a tou je jízda kolem pivních lahví a současně bylo možné doplnit soutěžní otázky. A nebyla to jízda jednoduchá, řada účastníků vyjela z dráhy a nedojela, řada machrů povalila lahváče (kuželky), řada dětí schopná opsat krátkou zatáčku nepochopila, oč jde, a tak nakonec šťastnému otci vyhrála použité kuželky (lahváče) mladá nadějná sportovkyně. A pak nadešel čas vypsat diplomy za soutěžní otázky, jízdu zručnosti, nejmladšího a nejstaršího jezdce a kolo, atd. Novinkou tohoto roku bylo vydávání cen a tisk diplomů na vyžádání. No nedejte diplom a lízátko dítěti, které přijde s brekem, že nic nevyhrálo nebo nedostalo. Nenechme se mýlit, nejen děti, ale i zdatní jinoši – staří mládenci chtěli své diplomy; i jim jsme měli co nabídnout a vytiskli vše potřebné k uspokojení a byla to velká sranda.

Po tom všem nastal čas loučení, neboť čas pokročil a neúprosné hodiny počítaly poslední minuty do odjezdu vlaku. V 18:35 jsme již skoro všichni seděli ve vlaku a čekali na odjezd, menší počet lidí jsme pak nabrali na druhé zastávce v Protivíně. Cesta zpět proběhla v přátelském a humorném duchu a na závěr jsme pořídili společnou fotografii na nádraží. Na celou projížďku budeme dlouho vzpomínat. Výběr fotografií je trvale na našem webu, po vyžádání můžeme dodat všechny v plné kvalitě. Zdar všem bicyklistům amatérům! Těšíme se na rok příští! Třeba uskutečníme výlet parníkem!

Děkujeme všem našim podporovatelům – jmenovitě společnosti ČEZ, městu Týn nad Vltavou, Nadaci Jihočeské cyklostezky, Jihočeskému kraji a Vltavotýnské lokálce.

This entry was posted in Uskutečněné projekty. Bookmark the permalink.

Comments are closed.