2019 | U řeky to žije filmem! 7. ročník | 6. července – 10. srpna

Sedmý ročník promítání U řeky to žije filmem! proběhl podle zajetých kolejí a dal i mnohé navíc. Uvedli jsme 4 celovečerní filmy společně s večerníčky pro děti. Jako bonus bylo tento rok na druhém promítání pár slov a krátký film o přistání Apolla 11 na měsíci (výročí 50 let přesně v den projekce) a před posledním čtvrtým promítáním koncert člena kapely Choré Vzťahy našeho kamaráda (Loryho) Honzy Lorence.

První promítací víkend
První projekce tohoto roku byla velmi náročná, vraceli jsme se ten den z  festivalu v Náměšti nad Oslavou, kde také promítáme. Hned po příjezdu bylo nutné přeložit aparaturu a nachystat všechny filmové cívky na večer, kdy po dětské projekci běžel výborný historický film Údolí včel v čele s hereckými legendami Petrem Čepkem a Janem Kačerem. Navždy se divákům vryjí do paměti slova, co říkal ve filmu rytíř Armin von der Heide – „Tam na severu, leží Venden. Místo nejzbožnějších bratří našeho řádu. Žijí nejméně rok sami v cele, nesmějí na sebe ani potom promluvit. Někteří se nechávají zazdít zaživa, ti nejlepší…

Druhý promítací víkend
V rámci městských slavností uvádíme vždy promítání u Starého mostu, poblíž restaurace Pavláčka. A ne jinak tomu bylo tento rok. Musím zde pěkně poděkovat ansámblu hostince za pomoc při věšení promítacího plátna a přípravě zázemí pro projekci, které bylo tento rok umístěno na „novém“ place (terásce). Počasí se nadmíru vydařilo a při tropické noci leželi diváci u projekce muzikálu Starci na chmelu a pohádkách i na zemi. Stabilní diváctvo doplňovali kolemjdoucí, kteří mířili z/na koncertu na náměstí. Jako bonus a vzpomínka po padesáti letech na přistání Amerických hochů z Apolla 11 na měsíci jsme řekli o tomto okamžiku pár slov a pustili kraťoučký snímek z testování lodě z Apolla na oběžné dráze. Na tento pěkný večer budeme všichni dlouho vzpomínat.

Třetí promítací víkend
Třetí promítání jsme museli z technických důvodů přesunout o týden později z mola u Voraře do Artu z důvodů nahlášených dešťů a nemožnosti v tomto případě zajistit suchou variantu. Pro tento večer byl nachystán méně známý kousek české kinematografie. Jedná se těsně po válce natočenou komedii režiséra Josefa Macha o hloupých nacistech – Nikdo nic neví. Film je bravurní komedií, s dobovými akčními scénami a hereckými legendami Jaroslavem Marvanem, Františkem Filipovským, Eduardem Linkersem, Janou Dítětovou a dalšími.

Čtvrtý promítací víkend
Před samotným promítáním zahrál na kytaru a zazpíval pár vtipných rock & rollových písniček náš kamarád Lory. Připravili jsme mu po dětském představení překvapení v podobě improvizace hudebního ozvučení k němému filmu s Laurelem & Hardym (Any Old Port! Z roku 1932), což se mu opravdu povedlo, klobouk dolů, bylo to perfektní. Poté následoval celovečerní film …a bude hůř, který je posledním celovečerním film natočený na 16mm materiál. Film byl natočen v roce 2007 podle literární předlohy Jana Pelce a je režírován Petrem Nikolaevem. Syrový film o máničkách, chlastu, revoltě a svobodě, byl drsnou tečkou za tímto ročníkem promítání u řeky. A pro toho, kdo chtěl vidět druhou stranu mince, byl na úplný závěr puštěn film z alkoholické léčebny u pražského Apolináře – Tisíc let střízlivosti (režírováno Helenou Třeštíkovou v roce 1984).

Program byl následující:
Děkujeme tímto Honzovi Ivanegovi za dopis, že je rád, že v době městských slavností děláme alternativní scénu. Moc si toho vážíme. Taktéž děkujeme JETE a jejich programu Oranžový rok.

This entry was posted in Aktuálně, Uskutečněné projekty. Bookmark the permalink.

Comments are closed.